De op-één-na-laatste sessie die Gijs bijwoonde tijdens LEAP ging over ontwikkeling en toekomst van Microsoft Power BI. Er was onder andere een focus op de AI-functionaliteiten in het programma. De sessie werd geleid door Marc Reguera, Power BI Enterprise Lead en Sarina Stevens, Program Manager, AI Features Power BI.

Power BI roadmap en AI

Power BI moet de PowerPoint van data worden. De eerste twee á drie jaar van de ontwikkeling van Power BI was met name gericht om qua basale features op hetzelfde niveau als Tableau te komen (een bedrijf overigens, dat onlangs voor $15B is overgenomen door Salesforce).

Daarna is er met name geïnvesteerd in het verder uitbreiden van de AI mogelijkheden. En dat is nog steeds gaande. Er zal de komende tijd op de volgende gebieden met name geïnvesteerd worden:

  • Productiviteit.
  • Vertrouwen.
  • Actie.

De drie AI-componenten in Power BI

Sarina doet de demo. De Decomposition Tree (één van de drie AI-componenten in het huidige Power BI) kan een bepaalde measure vanuit allerlei dimensies, op verschillende niveaus bekijken en analyseren. Marc vertelt hierbij dat dit soort analyses hem vroeger als financieel verantwoordelijke voor cost centers bij Microsoft uren of zelfs dagen kostte:

“Mijn voornaamste taak was het kopiëren van Excel sheets naar PowerPoints”.

De tweede AI component is een nieuwe Q&A visual. Er zit een grote database van synoniemen onder, zodat je niet al te goed hoeft na te denken over het gebruik van de juiste woorden in je vragen. Nieuwe woorden kunnen via het linguistic model eenvoudig toegevoegd worden. Alle vragen die aan Q&A gesteld worden, worden ook geregistreerd. Die vragen kun je vervolgens gaan bekijken en verbeteren.

Bijvoorbeeld als er een vraag was als “What was the revenue in 2019 per factory” en het woord factory is rood onderstreept, en je weet dat het woord plant wel gebruikt wordt, kun je daar een synoniem van maken. Q&A was voorheen een leuk demo ding, nu werkt het kennelijk ook echt.

Vanuit de ribbon kan nu Text Analytics en Computer Vision worden gebruikt. Hiermee kan dan heel eenvoudig sentiment-analyse gedaan worden en kunnen de kenmerken van objecten in foto’s worden gerapporteerd en geanalyseerd. Zo kun je bijvoorbeeld in de data van Airbnb reviews ontdekken dat huizen met alleen maar foto’s van de buitenkant en de tuin negatieve reviews krijgen.

Machine Learning in Power BI

Tot slot nog een demo van AutoML (Auto Machine Learning). Dit lijkt met name de Data Scientist een veel snellere start te geven dan hij of zij tot nu toe gewend was. Business en Data Science komen hier bij elkaar en dit kan nieuwe initiatieven versnellen.

“When you give people powerful tools, they are definitely going to do stupid things with it.”

Meer weten of direct aan de slag?

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Power BI en geavanceerde analysemogelijkheden daarin? Neem dan direct contact met ons op.

Wil je alle inzichten vanuit de sessies tijdens Microsoft LEAP meekrijgen? Klik dan hier.

Ben je bezig met de cloud transitie en wil je meer weten over het Azure platform en de mogelijkheden ervan? Download dan nu de nieuwste paper van Gijs in ’t Veld, “Integratie als hefboom voor de cloud transitie”.