De laatste sessie voor Gijs tijdens LEAP ging over de ontwikkeling en toekomst van Azure IoT. De sessie werd geleid door Kevin Miller, Partner Group Program Manager.

Intelligent Cloud, Intelligent Edge: een kantelpunt voor IoT

De belangrijkste boodschap van deze sessie was: In het laatste jaar is de IoT-wereld op een kantelpunt gekomen. Er worden nu mission critical IoT-oplossingen uitgerold, nadat er eerst jaren over gesproken en mee uitgeprobeerd geprobeerd werd en de vragen nog met name gingen over connectiviteit en management.

Het IoT-team bij Microsoft is nu bijna 600 mensen groot. Er worden per dag door sommige klanten meer events gegenereerd dan een jaar geleden door alle klanten bij elkaar. Asset management rond IoT is een cruciaal aspect. Als een motor een probleem rapporteert, maar je weet niet in welke trein hij zit heb je een probleem. Zeker in dit geval, omdat een stilstaande trein in een station een sneeuwbaleffect heeft op de rest van de infrastructuur.

AI op de IoT Edge

Een van de learnings is dat in het verleden AI-oplossingen werden gerealiseerd die uitgingen van oneindig beschikbare resources. Maar voor AI op de IoT Edge is dat onmogelijk. Dan moet er altijd een afweging worden gemaakt tussen nauwkeurigheid en beschikbaarheid van resources.

Een coole case die nog besproken werd: Een drone met daarin een GPU (Graphic Processing Unit) met cognitive service. Die kan tijdens het overvliegen supersnel beelden analyseren en op basis daarvan beslissingen nemen, bijvoorbeeld lager gaan vliegen en verder analyseren of terugvliegen om daar nog een betere analyse te kunnen doen. Zo zijn er ook drones die voor treinen uitvliegen bijvoorbeeld.

Meer weten of direct aan de slag?

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Azure IoT (Azure Internet of things) en geavanceerde analysemogelijkheden daarin? Lees dan dit artikel, of neem direct contact met ons op.

Wil je alle inzichten vanuit de sessies tijdens Microsoft LEAP meekrijgen? Klik dan hier.

Ben je bezig met de cloud transitie en wil je meer weten over het Azure platform en de mogelijkheden ervan? Download dan nu de nieuwste paper van Gijs in ’t Veld, “Integratie als hefboom voor de cloud transitie”.