De zevende sessie die Gijs bijwoonde tijdens LEAP ging over de functionaliteiten en ontwikkelingen in Microsoft’s eigen Low code platform Power Apps. De sessie werd geleid door James Oleinik, Principal Group PM Manager, Power Platform.

White label Power Apps

Voordat de sessie begon ben ik even naar de spreker, James, toegelopen en heb ik hem gevraagd of het mogelijk wordt om Power Apps in de market place te kunnen gaan publiceren als “white label apps”. Dit staat nog niet op korte termijn op de roadmap (Microsoft plant in het algemeen maar 3 maanden vooruit). Hij verwacht wel dat dit gaat komen.

Wat natuurlijk wel al kan is ze in App Source voor Dynamics gebruikers publiceren. Hij vertelde ook dat de runtimes en de ontwikkelomgeving gaan convergeren naar één, waarbij er dus maar éém runtime en één ontwikkelomgeving (de Unified Interface) is voor zowel de Canvas Apps als de Model Driven Apps. Interessant!

Low code voor versnelling van de digitale transformatie

Op dit moment gebruikt 86% van de Fortune 500 bedrijven Power Apps. James positioneert low code, en dus Power Apps, als mogelijkheid om digitale transformatie te versnellen. Dus niet zomaar iets om Citizen Developers appjes te laten bouwen. Bij Schlumberger hebben ze ondertussen duizenden apps en flows ontwikkeld, waarbij de IT organisatie de guardrails heeft bepaald en deze borgt.

Power Apps als integraal onderdeel van het Moderne Intranet

Daarnaast wordt Power Apps gezien als belangrijk onderdeel van het Moderne Intranet, met diepe integratie met Microsoft 365. In SharePoint kunnen nu custom document libraries met Power Apps gemaakt worden. En in Teams is het ook ingebed, als custom tab.

Je kunt nu apps naar Teams exporteren en als persoonlijke app “pinnen”. Er zullen ook templates voor apps, speciaal voor Teams komen. Vanaf december kan dit ook met Model Driven Apps en vanaf begin 2020 ook met Power Apps Portals.

Veel meer integratiemogelijkheden met Power Apps

Het CDS (common data service) is het common data model voor transactionele data. Het gebruik van views in het CDS werkt nu ook in combinatie met Canvas Apps. Daarnaast komt er ook support voor rich file types zoals foto’s. Power Apps komt ook in de Azure Portal. Er komt dus diepere integratie met Azure resources.

Ook komt er een SAP connector, zodat daarmee direct kan worden geïntegreerd (DUET Enterprise, revisited). AAD (Azure Active Directory) Guest Access is nu publiekelijk beschikbaar. En we hebben nu natuurlijk Power Virtual Agents, waarmee heel gemakkelijk chatbot conversaties gemaakt kunnen worden. Low-code dus.

Ook kunnen Bot Framework Skills hier geïntegreerd worden. En er is nu een Power BI custom visual, zodat je Power BI kunt embedden in Power Apps.

Doordat de engines en ontwikkelomgeving nu convergeren, wordt hergebruik van componenten ook een stuk makkelijker. Dat wordt mogelijk gemaakt door een rich component framework. Dat komt waarschijnlijk in januari in public preview.

Low code ontwikkeling met het Microsoft Power Platform wordt full stack

Het laatste belangrijke nieuws is dat low code ontwikkeling met het Power Platform nu full stack gaat. Test- en debug-faciliteiten komen er aan. Power Apps Test Framework en Monitoring maken dit mogelijk. Data Loss Prevention Policies komt in preview begin volgend jaar. Hiermee kunnen bijvoorbeeld niet-Microsoft-connectors geblokkeerd worden.

Ook is integratie met Azure DevOps nu beschikbaar, zodat je build- en release pipelines kunt maken. Volledige ALM (application lifecycle management) wordt daarmee werkelijkheid. Leer alles op het gebied van het Power Platform en blijf op de hoogte via https://aka.ms/PowerPlatformResources.

Meer weten of direct aan de slag?

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van het Microsoft Power Platform en wat de toegevoegde waarde voor jouw organisatie zou kunnen zijn? Neem dan direct contact met ons op.

Wil je alle inzichten vanuit de sessies tijdens Microsoft LEAP meekrijgen? Klik dan hier.

Ben je bezig met de cloud transitie en wil je meer weten over het Azure platform en de mogelijkheden ervan? Download dan nu de nieuwste paper van Gijs in ’t Veld, “Integratie als hefboom voor de cloud transitie”.