Azure Kubernetes Service
Cloud computing reinvented?

Eind vorig jaar vlogen Wilfred Noppers, Unit Manager Apps & Infra bij Motion10 en Gijs in ’t Veld, CTO en Technical Lead Data & Analytics naar Seattle voor de jaarlijkse LEAP conferentie van Microsoft. Wat waren de meest opvallende ontwikkelingen in het Microsoft platform waar tijdens die conferentie over gesproken werd? De focus lijkt voor Microsoft in 2020 te liggen op Advanced Analytics, IoT (of Edge) en Low code met Azure en de rest van het Microsoft platform.
De eerste inhoudelijke sessie die Gijs volgde ging over Azure Kubernetes Service, en ging over Azure Kubernetes Service (AKS). De leider van de sessie was Sean McKenna, Principle Lead Program Manager van AKS. Wat is precies de toegevoegde waarde van AKS, waarom zou je migreren van App Service naar Kubernetes en wat zijn de toekomstplannen van Microsoft op dit gebied?
Azure Kubernetes Service
Azure Kubernetes Service of AKS is een vorm van open-source software die helpt om applicaties op grote schaal in gebruikt te nemen. De boodschap van Sean is: Kubernetes is “not a silver bullet“. Op zichzelf is het niet genoeg om een klantprobleem op te lossen. Het is wel de snelst groeiende “compute service” op Microsoft Azure. AKS is nog sneller gegroeid dan VM’s (Virtual Machines).
Onder water draait Azure Kubernetes Service (AKS) op automatisch uitgerolde VM’s. Die worden niet door Microsoft gemanaged. Wel kun je het zo instellen dat de patching automatisch gebeurt.
Azure App Service naar AKS – van PaaS naar IaaS
Een vraag uit de groep is “waarom zou je van App Service naar AKS migreren?”. En dus van PaaS naar IaaS bewegen? App Service biedt veel productiviteit voor ontwikkelaars, maar is wel bedoeld voor redelijk standaard web applicaties. Voor meer complexe oplossingen is AKS misschien betere een oplossing.
Het brengt wel met zich mee dat je de infrastructuur moet beheren. Kubernetes wordt ook vaak gebruikt als platform om platforms mee te bouwen. In de eerste helft van 2020 zal door middel van de secret store driver o.a. Azure Keyvault gebruikt kunnen gaan worden.
Serverless Kubernetes
Er wordt ook veel geïnvesteerd in serverless Kubernetes. Dan wordt het in feite een PaaS dienst. Dit is een evolutie van ACI (Azure Container Instances). Waarschijnlijk tegen eind 2020 is er dan een echte “serverless” Kubernetes, je ziet dan ook geen VM’s meer in de Azure Portal.
Met Azure Dev Spaces worden Kubernetes en DevOps een logisch geheel, waarmee microservice gebaseerde applicaties met de gehele lifecycle in acht ontwikkeld en uitgerold kunnen worden. Dit is inclusief de nieuwe mogelijkheden van Azure Arc, waarbij containers niet alleen in de publieke Azure cloud zelf kunnen draaien, maar “on the edge” (IoT), in je eigen datacenter of op Azure Stack, en waarbij ook Azure Policies worden toegepast.
Meer weten of direct aan de slag?
Wil je meer weten over Azure Kubernetes en wat de toegevoegde waarde voor jouw organisatie zou kunnen zijn? Neem dan direct contact met ons op.
Wil je alle inzichten vanuit sessies tijdens Microsoft LEAP meekrijgen? Klik dan hier.
Ben je bezig met de cloud transitie en wil je meer weten over het Azure platform en de mogelijkheden ervan? Download dan nu de nieuwste paper van Gijs in ’t Veld, “Integratie als hefboom voor de cloud transitie”.