De zesde sessie die Gijs bijwoonde tijdens LEAP ging over de functionaliteiten en ontwikkelingen met in het Azure Dataplatform. Ook deze sessie werd geleid door Ajay Jagannathan, Principal Group Program Manager Azure Data.

Ontwikkelingen in Azure SQL

De specialisatie van Ajay is Azure SQL Database, SQL Datawarehouse en SQL migraties. Er zijn nu zo’n vijf miljoen database instances in Azure SQL en ondertussen zijn er één miljoen on-prem (SQL Server) databases naar Azure SQL gemigreerd. SQL Azure is meer en meer een datahub (voor relationele data) aan het worden.

Je kunt bijvoorbeeld nu vrij gemakkelijk een join doen over verschillende tabellen in verschillende databases van verschillende leveranciers. Ook kun je met programmeertaal R meer geavanceerde analytics doen. Leuk weetje: er is maar één code base voor SQL. Of het nu on-prem, in Azure of op de edge wordt uitgerold, het is op basis van dezelfde source code.

SQL Database Hyperscale, open source en Azure Data Catalog Gen 2

Azure SQL Database Hyperscale is bedoeld voor massive parallel processing van relationele, transactionele data. Daar tegenover staat de (Hyperscale) Azure Synapse wat puur voor analytics bedoeld is.

Microsoft gaat anders om met open source databases zoals PostgreSQL en MariaDB dan Amazon dat doet. Microsoft gebruikt de community editions, terwijl Amazon een fork doet van de source code en dus in feite een eigen branch maakt.

Azure Data Catalog Gen2 zal behalve op Data Lake ook met name in SQL Azure omgevingen veel toegevoegde waarde bieden. Ze noemen dit ook wel ambient data governance. Waarbij het juiste gebruik van data geborgd wordt door data officers, door middel van audit data policies die toegang bijvoorbeeld ook op basis van locatie kunnen auditen.

Meer weten of direct aan de slag?

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van het Azure Dataplatform en wat de toegevoegde waarde voor jouw organisatie zou kunnen zijn? Neem dan direct contact met ons op.

Wil je alle inzichten vanuit de sessies tijdens Microsoft LEAP meekrijgen? Klik dan hier.

Ben je bezig met de cloud transitie en wil je meer weten over het Azure platform en de mogelijkheden ervan? Download dan nu de nieuwste paper van Gijs in ’t Veld, “Integratie als hefboom voor de cloud transitie”.