De vijfde sessie die Gijs bijwoonde tijdens LEAP ging over de functionaliteiten en ontwikkelingen met betrekking tot AI binnen de Microsoft Azure stack. De sessie werd geleid door Ajay Jagannathan, Principal Group Program Manager Azure Data.

Ontwikkelingen in Azure AI

Op dit moment haalt Microsoft Cognitive Services een score van 96% (ten opzichte van mensen) op het herkennen van objecten. Er worden op dit moment vijf miljard transacties per maand door Cognitive Services verwerkt. Dat zijn indrukwekkende cijfers. Het Bot Framework verwerkt op dit moment zo’n één miljard berichten per maand. In ML Studio is veel aandacht voor de explainability en fairness van modellen.

Daarnaast is MLOps een belangrijk aspect. Het hele beheer, de governance en lifecycle van machine learning modellen is hiermee mogelijk. Deep learning sentiment analysis maakt het mogelijk om van paragrafen en zinnen het sentiment weer te geven. Daarnaast is het in staat om persoonlijke gegevens in teksten te herkennen. Deep custom neural voice capability maakt het mogelijk om door een stem-synthesizer iemand te laten praten alsof hij Morgan Freeman is.

Bot Framework in Power Virtual Agents

Het Bot Framework wordt nu ook ingezet in Power Virtual Agents, zodat je je Power Apps gemakkelijk kunt voorzien van slimme chatbot technologie. BenchML is een open source initiatief dat Microsoft intern gebruikt om modellen met elkaar te vergelijken qua performance, ook ten opzichte van bijvoorbeeld de concurrentie.

Microsoft heeft nu ook een RPA (robotic process automation) mogelijkheid die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om rapporten en formulieren te parsen en daar slimme dingen mee te doen in ML.

Nederlandse ondersteuning Azure AI services

Cognitive Search kan in applicaties en documenten objecten (bijvoorbeeld een foto van de Eifeltoren) herkennen en daarmee tekst annoteren. Er worden op dit moment 6 miljard documenten per dag door verwerkt. Helaas is de ondersteuning voor de Nederlandse taal nog niet erg goed.

Jammer dat we zo’n klein, op dit gebied oninterressant landje zijn vanwege het beperkt aantal mensen dat Nederlands praat. Office ondersteunt 120 talen. Ze willen wel graag met de AI services ook op dat niveau komen. Nederlandse partners zouden daarbij wel kunnen helpen. O.a. met veel sample data. Greg komt nog bij ons terug over de roadmap rond NL ondersteuning.

AI Ethics, Privacy en GDPR

Privacy in relatie tot AI is een belangrijk onderwerp bij Microsoft: dit valt onder de noemer “AI Ethics”. Bijvoorbeeld de deep neural voice mogelijkheid is best eng. Maar biedt tegelijkertijd ook leuke mogelijkheden: Je kunt bijvoorbeeld “je moeder” laten bellen om je ziek te melden op school. Alle Microsoft cloud services zijn GDPR compliant. Honderden mensen zijn daar mee bezig geweest en zijn er nog dagelijks mee bezig om dat zo te houden.

Digital asset management maakt het mogelijk om foto’s van objecten van metadata te voorzien. Dat kan wel eens interessant worden in combinatie met blockchain, waarbij fysieke objecten gedigitaliseerd kunnen worden (tokenization) en op de blockchain gezet.

Meer weten of direct aan de slag?

Wil je meer weten over de mogelijkheden met Azure AI en wat de toegevoegde waarde voor jouw organisatie zou kunnen zijn? Neem dan direct contact met ons op.

Wil je alle inzichten vanuit sessies tijdens Microsoft LEAP meekrijgen? Klik dan hier.

Ben je bezig met de cloud transitie en wil je meer weten over het Azure platform en de mogelijkheden ervan? Download dan nu de nieuwste paper van Gijs in ’t Veld, “Integratie als hefboom voor de cloud transitie”.