Een bijdrage van Eva De Jong, Technical Consultant Apps & Infrastructure, Motion10.

De cloud wordt steeds meer gezien als een zeer uitvoerbaar en wenselijk alternatief voor on-premises IT-infrastructuur. Een directe of totale verschuiving naar de cloud is echter niet altijd pragmatisch. Een hybride strategie kan de kloof overbruggen tussen legacy-technologie en nieuwe innovaties. Het combineert on-premises en public cloud-implementaties zodat bedrijven het beste van beide werelden kunnen toepassen.

Naast al de voordelen biedt een hybride cloud strategie ook een unieke reeks uitdagingen:

–              Hoe beheert u infrastructuur en toepassingen die in de cloud worden uitgevoerd?

–              Hoe krijgt u een beeld van de IT van uw organisatie?

–              Hoe bewaakt, voorkomt en herstel u problemen die overal in deze complexe opstelling voorkomen?

Onderzoek hybride monitoring solutions

We voerden een onderzoek uit met als doel om uit te wijzen welke Monitoring Solution past bij welke specifieke situatie. In dit artikel vindt u de hoofdpunten van het onderzoek: de uitgebreide versie kunt u lezen in een whitepaper die binnenkort verschijnt.

In dit onderzoek keken we voornamelijk naar Hybride Monitoring, waarbij we vier Monitoring Solutions in acht nemen:

–              Application Insights in combinatie met Operations Management Suite (OMS) in Azure,

–              AIMS Innovation,

–              BizTalk360 in combinatie met Servicebus360,

–              AtomicScope.

Hieronder kunt u lezen wat de plus- en minpunten van de verschillende oplossingen zijn, en in welke situatie u ze het beste zou kunnen inzetten.

Sterke en zwakke punten van de monitoring oplossingen

OMS en Application Insights

Sterke punten:

 • Application Insights en OMS zijn ontwikkeld door Microsoft en hebben daardoor een erg sterke community en helpdesk,
 • Beide producten zijn constant in ontwikkeling en worden ook regelmatig automatisch geüpdatet met de nieuwste features,
 • Application Insights en OMS zijn bedoeld voor cloud monitoring, bij complete overgang naar de cloud in de toekomst ben je hiermee dus goed voorbereid.

Zwakke punten:

 • Er is veel verschillende tooling en configuratie nodig; voor een complete oplossing OMS i.c.m. SCOM. Voor een meer summiere oplossing kunt u ook de Microsoft Monitoring Agent implementeren in plaats van SCOM.
 • Voor BizTalk monitoring is BizTalk 2016 nodig met CU1.
 • Application Insights is meer een tool voor developers en moet ook al ingezet worden vanaf development voor de beste resultaten.
 • Er vindt geen automatische correlatie plaats tussen de systemen.
 • OMS is ontwikkeld als Application performance monitoring tool en niet als integratie monitoringtool.

AIMS Innovation

Sterke punten

 • Close to zero performance impact. Omdat u Tracking in BizTalk niet hoeft aan te zetten, heeft AIMS bijna geen impact op uw performance.
 • AIMS gebruikt Machine Learning en geavanceerde statistieken voor het instellen van geautomatiseerde bewaking en detectie van anomalieën. Verbind eenvoudig BizTalk Server en AIMS zal “leren” hoe uw systeem presteert op een bepaalde dag of in een week, maand en jaar.
 • AIMS is een enterprise monitoring solution. Het is niet alleen ontwikkeld om losse componenten zoals BizTalk Server te monitoren, maar voor monitoring over het geheel.
 • Eenvoudige installatie. Voor de Cloud-oplossing: de BizTalk-agent wordt binnen vijf minuten geïnstalleerd en begint automatisch met het maken van de Topology map. De agent stelt de zelflerende algoritmen in staat dynamic thresholds aan te maken en start met de anomalie-detectie. Analytics is meteen beschikbaar. De on-premise oplossing kost twee uur om te installeren plus nog eens vijf minuten per agent. Het is Multi-tenant out-of-the-box.

Zwakke punten

 • AIMS biedt niet de mogelijkheid om bewerkingen uit te voeren, en handmatige interacties met componenten die je monitort, zijn niet mogelijk.
 • AIMS is een startup en heeft derhalve nog geen sterke garanties. Wel hebben ze veel (grote) klanten in Noorwegen, Frankrijk, Amerika en Nederland.
 • De AIMS-website biedt nog niet veel uitgebreide/ bruikbare informatie.

BizTalk360

Sterke punten:

 • BizTalk360 maakt het mogelijk uw BizTalk-omgevingen op een veilige, efficiënte manier te monitoren en beheren.
 • BizTalk360 is continu in ontwikkeling. Van BizTalk360 zijn drie á vier keer per jaar grote updates met nieuwe features en bug-fixes. Nieuwe versies verschijnen op frequente basis. Klanten hebben veel invloed op de roadmap en de Kovai is erg ontvankelijk voor feedback.
 • Real-Time Activity Feed geeft direct belangrijke informatie weer.

Zwakke punten

 • Voor organisaties die al een Enterprise Monitoring-oplossing hebben, kan het moeilijk zijn om de toegevoegde waarde die BizTalk360 biedt duidelijk te krijgen.
 • BizTalk360 kan geen real-time gegevens leveren en heeft de trackingdatabase nodig om (bijna) real-time trackingdata te leveren. Real-time gegevens worden bijvoorbeeld wel geleverd in de vorm van de status van de diverse artifacten en de PerfMon counters.
 • Geen monitoring van complete SQL-server (wel monitoring van diverse zaken op OS-niveau. Denk aan de NT services, Eventlogs, disk space, CPU en memory. In SQL worden de BizTalk databases en jobs wel gemonitord).

ServiceBus360

Sterke punten

 • Servicebus360 kan Azure-omgevingen op een veilige, efficiënte manier monitoren en beheren. Diepgang in monitoring van API’s.
 • Resubmit of delete deadletter berichten.
 • ServiceBus360 is continu ontwikkeling. Van Servicebus360 zijn eens in de twee weken grote updates met nieuwe features en bug-fixes. Nieuwe versies verschijnen op frequente basis. Klanten hebben veel invloed op de roadmap en de Kovai is erg ontvankelijk voor feedback.
 • Overzicht van alle Apps op een pagina, u ziet in een oogopslag hoe uw omgeving functioneert.

Zwakke punten

 • Microsoft Azure biedt zelf dezelfde functionaliteit.
 • Voor organisaties die al een Enterprise Monitoring-oplossing hebben, kan het moeilijk zijn om de toegevoegde waarde die ServiceBus360 biedt duidelijk te maken.
 • Geen monitoring van complete SQL-server (wel monitoring van diverse zaken op OS-niveau. Denk aan de NT-services, Eventlogs, disk space, CPU en memory. In SQL worden de BizTalk databases en jobs wel gemonitord).

AtomicScope

Sterke punten

 • Met AtomicScope kunt u business processen weergeven. Hierdoor is een dashboard voor de eerstelijns helpdesk en functioneel beheer een optie die duidelijk weergeeft waar in het proces zich fouten voordoen.
 • AtomicScope is continu ontwikkeling. Nieuwe versies verschijnen op frequente basis. Klanten hebben veel invloed op de roadmap en de Kovai is erg ontvankelijk voor feedback.
 • Verschillende componenten die in Azure aanwezig zijn kunnen gecombineerd worden in een overzicht, u ziet in een oogopslag hoe uw omgeving functioneert.

Zwakke punten

 • Voor organisaties die al een Enterprise Monitoring-oplossing hebben, kan het moeilijk zijn om de toegevoegde waarde die AtomicScope biedt duidelijk te maken.
 • Erg technisch product, geen meerwaarde t.a.v. concurrenten.

Welke oplossing kiest u?

OMS en Application Insights

Naar mijn mening zouden bedrijven die al een behoorlijke investering hebben gedaan in SCOM of System Center, en gebruik maken van BizTalk 2016 (met CU1), de beste kandidaten zijn voor een koppeling met OMS en Application Insights. Ook wanneer u op korte termijn richting de cloud wil gaan migreren, of geen zware monitoring eisen heeft, zou Application Insights met OMS een geschikte keuze zijn.

AIMS Innovation

AIMS is geschikt voor bedrijven die willen profiteren van Machine Learning om automatisch dynamische thresholds in te stellen en afwijkingen te identificeren zonder een enorme hoeveelheid installatie-investeringen en constante aanpassingen om een goede monitoring te realiseren. AIMS Innovation is van toegevoegde waarde wanneer u de complete omgeving op een diep niveau wil monitoren (BizTalk, Windows Server, SQL Server, Azure Service Bus, HTTP endpoints, folder/share file count + custom solutions via SDK’s).

BizTalk360 en ServiceBus360

Wanneer een bedrijf al met BizTalk360 werkt, is het aanbieden van ServiceBus360 als extra tool voor hybride monitoring een logische stap. Daarnaast kan natuurlijk gekeken worden naar de hybride monitoring mogelijkheden van BizTalk360. Deze combinatie is de juiste keuze wanneer u een strikte scheiding tussen beheer en development nodig heeft, en niet wil dat beheerders op de BizTalk servers of Azure Portal werken.

AtomicScope

Wanneer u al met BizTalk360 werkt, is het aanbieden van AtomicScope als tool voor het visualiseren van uw messageflow een logische stap. Daarnaast kan natuurlijk gekeken worden naar de hybride monitoring mogelijkheden van BizTalk360. Ook deze toevoeging is de juiste keuze wanneer u een strikte scheiding tussen beheer en development nodig heeft, en niet wil dat beheerders op de BizTalk servers of Azure Portal werken.