Wat is een blockchain?

Steeds meer bedrijven, industrieën en openbare organisaties maken gebruik van blockchains om vrijwel direct transacties te maken en verifiëren, en zo bedrijfsprocessen te stroomlijnen, geld te besparen en het risico van fraude te beperken. In wezen is een blockchain een gegevensstructuur voor het maken van een grootboek voor digitale transacties die niet in het bezit is van één provider, maar wordt gedeeld in een gedistribueerd netwerk van computers.

Het resultaat is een meer open, transparant en openbaar te verifiëren systeem dat volgens velen zal leiden tot een fundamentele verandering in de wijze waarop we denken over het uitwisselen van waarde en assets, het afdwingen van contracten en het delen van gegevens tussen verschillende industrieën. Het aantal toepassingen waarvoor blockchains kunnen worden gebruikt, is bijna oneindig, variërend van leningen, obligaties en betalingen tot meer efficiënte supply chains en zelfs identiteitsbeheer en -verificatie.

Piek van de Blockchain hype

Consultancyfirma Gartner zegt dat blockchain nu in het gedeelte van de hype cycle zit waar de technologie nog een aanzienlijke tijd (een jaar of vijf) niet kan voldoen aan de hooggespannen verwachtingen. Maar wat gebeurt er daarna?

Gartner Hype Cycle Blockchain

Steeds meer bedrijven, industrieën en openbare organisatie maken nu al gebruik van blockchain oplossingen, of experimenteren ermee. Wat als u zelf ideeën hebt voor een oplossing op basis van zo’n verdeelde gegevensstructuur?

Gratis testplatform blockchain as a service

Microsoft Nederland stelt een gratis testplatform beschikbaar voor blockchain-concepten. Ontwikkelaars kunnen in die omgeving verschillende scenario’s testen. De gratis dienst is gebaseerd op beheerplatform Azure en wordt door Microsoft Nederland onder de naam ‘Blockchain as a Service’ verspreid. Onder andere de ontwikkeling van Ethereum blockchain-toepassingen wordt ondersteund. Microsoft zegt met de omgeving de ontwikkeling van blockchain-concepten in Nederland te willen versnellen.

Aan de slag met uw eigen blockchain oplossing?

Als een open, flexibel en schaalbaar platform ondersteunt Azure een snel groeiend aantal gedistribueerde groetboektechnologieën die voldoen aan specifieke zakelijke en technische vereisten op het gebied van beveiliging, prestaties en operationele processen. BaaS (Blockchain as a Service) biedt een snel, goedkoop en fail-fast platform met laag risico voor organisaties om samen te werken door te experimenteren met nieuwe bedrijsfprocessen, ondersteund door een cloudplatform met de grootste portefeuille voor naleving in de industrie. Op basis van voorgedefinieerde blokken en one-click workflows kunt u met een minimum aan technische kennis van Azure en Blockchain-technologie al beginnen met het bouwen van uw eerste oplossing.

Aan de slag? Creëer vandaag nog uw gratis Azure account en begin met experimenteren met blockchain.